Tekstil sektöründe deri ürünlerin boyama işleminde yüksek moleküllü bir fenol olan o-fenilfenol da kullaanılmaktadır. Ancak bu kimyasal bileşik insan sağlığı için zararlıdır ve deri ürünlerde ne miktar kullanıldığının tespit edilmesi önemlidir.
O-fenilfenol bileşiği bugün en fazla dezenfektan üretiminde ve antiseptik uygulamalarda mantar öldürücü olarak kullanılmaktadır.
O-fenilfenol bileşiği beyaz kristaller şeklindedir ve havada granül veya toz karışımı şeklinde bulunursa tozun kolay tutuşması yüzünden patlama tehlikesi bulunmaktadır. Güçlü oksitleyiciler ve güçlü bazlar ile birlikte tepkimeye girer. Solunum yolu ile vücuda girer. Toz halindeyken havadaki partikülleri zararlıdır. Vücuta girmesi halinde dolaşım ve sindirim sistemlerini, böbrekleri ve ciğerleri etkileyebilir. Solunum yetmezliğine ve doku kaybına neden olmaktadır.
İnsan sağlığı üzerinde başka etkileri konusunda tam bir bilgi olmadığından, o-fenilfenol bileşiği ile çalışanlar veya bu madde kullanılmış deri ve diğer tekstil ürünlerini kullananlar açısından gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.
Özellikle boyama işlerinde kullanılan konvansiyonel aktif maddeler, yani klorlu aromatik bileşikler, o-fenilfenol, bifenil ve diğer aromatik hidrokarbonlar yerine daha az tehlikeli başka bileşikler kullanılmalıdır. Deri sektöründe de carrier yöntemi ile boyama işlemleri yapılmaktadır ve bu yöntemde o-fenilfenol sıkça kullanılmaktadır.
Akredite laboratuvarlar tarafından, spesifik testler kapsamında deride o-fenilfenol miktarını tespit etmek için test ve analizler yapılmaktadır. Bu çalışmalarda yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar esas alınmaktadır. Deride o-fenilfenol miktarını tespit etmek için dikkate alınan standartlar şunlardır:
- TS EN ISO 17070 Deri - Kimyasal deneyler – Tetraklorofenol (TECP), triklorofenol (TCP), diklorofenol (DCP) ve monoklorofenol (MCP) isomerlerinin ve pentaklorofenol (PCP) içeriğinin tayini
- ISO 17070 (IULTCS/IUC 25) Deri - Kimyasal testler - Pentaklorofenol içeriği tayini
- DIN 53313 Deri testi - Pentaklorfenol (PCP) içeriğinin belirlenmesi