Ter, su ve klorit gibi çözünmüş katı maddelerden oluşan ve cildin altında bulunan ter bezlerinden salgılanan bir sıvıdır. Terin kimyasal yapısında 2-metilfenol (o-kresol) ve 4-metilfenol (p-kresol) gibi koku veren maddeler ve bazı kimyasallar bulunmaktadır. Terleme ile aynı zamanda insan vücudunda bulunan üre, ürik asit, tuz ve diğer zararlı maddeler de dışarı atılmaktadır. Kısaca ter bir takım kimyasal maddelerden oluşmaktadır ve bütün tekstil ürünleri ile birlikte deri giyeceklerde de istenmeyen sorunlar yaratabilmektedir.
Ter haslığı ölçümlerinde bir takım alkali veya asidik çözeltiler kullanılmaktadır. Bu test çalışmalarının amacı, terin deri ürünlere ve üzerindeki boyaya ne kadar zarar verdiğini tespit etmektir. Bu testlerde deri giyeceklere laboratuvar ortamında, insan vücudunun ter ve sıcaklık koşulları uygulanmakta ve deri üzerinde herhangi bir lekelenme olup olmadığı izlenmektedir.
Yerli ve yabancı akreditasyon kuruluşlarından akredite olan laboratuvarlar tarafından, spesifik testler kapsamında derinin tere karşı hassasiyetini tayin etmek için testler yapılmaktadır. Bu testlerde ulusal ve uluslararası alanda yayınlanan standartlar dikkate alınmaktadır. Deride ter haslığını tayin etmek için esas alınan standartlar şunlardır:
- TS EN ISO 11641 Deri - Renk haslığı deneyleri - Terlemeye karşı renk haslığı
Bu standart, çeşitli deri türlerinin işlenmesi sırasında ve her aşamada uygulanan, terlemeye karşı renk haslığının tayini için yapılan bir yöntemi kapsamaktadır. Bu yöntem, özellikle elbiselik, eldivenlik deilere ve astarsız ayakkabıların üst yüzeylerinde için kullanılacak astarlık derilere uygulanmaktadır.
- TS EN ISO 105-E04 Tekstil - Renk haslığı deneyleri - Bölüm E04: Tere karşı renk haslığı
Bu standart ile, deri dahil bütün tekstil ürünlerinde, insan vücudunun terlemesi ile ortaya çıkan renk değişimleri ve ürünlerin terleme yüzünden başka ürünleri kirletme seviyesi tespit edilmektedir.