Deri ürünlerde yıkama haslığının tespit edilmesi, bu ürünlerin yıkama işlemi sonrasında renklerini kaybedip etmediklerini, ne kadar renk değiştirdiklerini ve yıkama işlemi sırasında birlikteki olduğu diğer tekstil ürünlerini ne kadar kirlettiklerini tespit etmek amacı ile yapılmaktadır.
Deri ürünler genelde su ile yıkanmamaktadır. Kuru temizleme işlemine tabi tutulması önerilmektedir. Deri giyecekler su ile yıkandığı takdirde deforme olurlar. Bu durumda deriden beklenen fiziksel özelliklerin birçoğu kaybolur ve deri kullanım özelliğini kaybeder. Deri, lifsiz ve organik özellikte olduğu için, sıcak suya ve sıkma gibi işlemlere maruz kalmaması gerekir. Ancak yağmur altında ıslanması kaçınılmazdır. Bu noktada derinin suya karşı belli bir direnç göstermesi gerekmektedir.
Yetkili laboratuvarlar tarafından, spesifik testler kapsamında derinin yıkama haslığını tayin etmek için testler yapılmaktadır. Bu testlerde esas alınan standartlar şunlardır:
- TS EN ISO 15702 Deri - Renk haslığı deneyleri - Makinada yıkamaya karşı renk haslığı
Bu standart, deri ile temas halindeki beyaz PVC levhaya deriden renk geçmesinin tespit edilmesinde, deriden sentetik bir malzemeye boya ve pigmentlerin geçme eğiliminin değerlendirilmesi için bir yöntemi kapsamaktadır. Bu yöntem derinin rengindeki değişmeleri, bir refakat bezine renk bulaşmasını ve deri apresinde meydana gelebilecek herhangi bir farklı durumu değerlendirmek için de uygun bir yöntemdir.
- TS EN ISO 15703 Deri - Renk haslığı deneyleri - Ilıman şartlarda yıkamaya karşı renk haslığı
Bu standart, derinin ılıman koşullarda ve belli şartlar altında yıkamaya karşı direncinin tespit edilmesi için bir yöntemi kapsamaktadır. Bu yöntem de, derinin rengindeki değişmeleri, bir refakat bezine renk bulaşmasını ve deri apresinde meydana gelebilecek herhangi bir farklı durumu değerlendirmek için de uygun bir yöntemdir.
- ISO 15703 (IULTCS/IUF 423) Deri - Renk haslığı testleri - Hafif yıkıma karşı renk haslığı