Kopma dayanımı, bir malzemenin temel mekanik özelliklerinden biridir. Herhangi bir malzemenin belli bir gerilim altında, kopmadan dayanabileceği en yüksek değere kopma dayanımı denmektedir. Kopma noktası, malzemenin şekil değiştirdikten sonra kesin olarak koptuğu andır. Mukavemet bir bilim dalıdır. Cisimlerin bir takım dış faktörler ve bunların neden olduğu iç kuvvetler karşısında gösterecekleri davranış şeklini incelemektedir. Bir cismin mukavemeti, onun mikro yapısına bağlıdır. Mühendislik çalışmaları bu mikro yapıyı güçlendirmeye yöneliktir.
Kağıt ve karton üretiminde de bir takım mekanik özellikler üzerinde durulmaktadır. Yaş kopma mukavemeti bunlardan biridir. Üretim aşamalarında öğütme derecesi, yaş presleme işlemleri ve kullanılan dolgu maddeleri, ürünlerin mukavemeti üzerinde etkili olmaktadır.
Yetkili laboratuvarlar tarafından, spesifik testler kapsamında kağıt ürünlerde yaş kopma dayanımını tespit etmek için test ve analizler yapılmaktadır. Bu çalışmalarda yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar esas alınmaktadır. Yaş kopma mukavemetini tespit etmek için dikkate alınan standartlar şunlardır:
- TS EN ISO 12625-5 Yumuşak ince (tissue) kağıt ve ürünleri - Bölüm 5: Yaş kopma dayanım deneyi
Bu standart, yumuşak ince kağıt (tissue) ve benzer ürünlerin ıslatıldıktan sonra yaş kopma mukavemetini, sabit hızda uzama ile çalışan bir kopma test aracı kullanılarak tespit etmek için uygulanan bir test yöntemini kapsamaktadır.
- TS 5163 Kağıt ve kartonlarda suya daldırıldıktan sonra ıslak kopma mukavemeti tayini
Bu standart, kağıt ve kartonların uygun bir süre suda bekletildikten sonra kopma mukavemetini tespit etmek için uygulanan bir test yöntemini kapsamaktadır.
- TS 3121-1 ISO 1924-1 Kağıt ve karton - Kopma özelliklerinin tayini - Bölüm 1: Sabit hızda yükleme metodu
- TS EN ISO 1924-2 Kağıt ve karton - Kopma özelliklerinin tayini - Bölüm 2: Sabit hızda çekme metodu