Esas olarak kişisel bakım ürünleri hijyen ve kozmetik ürünlerini kapsamaktadır. Bunlardan hijyen ürünleri temel tüketim maddesi olarak, kozmetik ürünler ise genelde lüks tüketim maddesi olarak kabul edilmektedir.
Ülkelerin refah seviyeleri ve gelişmişlikleri yükseldikçe kişisel bakım ürünleri konusunda tüketiciler daha bilinçli olmakta ve bu ürünlere olan talepleri artmaktadır. Sağlıklı olmak, insan mutluluğunun temelidir. Sağlığın korunmasına özen göstermek ise, başta temizlik olmak üzere, sağlıklı beslenme, bedensel ve zihinsel çalışma, düzenli yaşam, zararlı alışkanlıklardan uzak durma ve kazalardan korunma ile olmaktadır. Yeme içme ve sağlıklı olma temel ihtiyaçlar arasındadır ama hoş görünmek, güzel olmak, beğenilmek ve saygı görmek de bir yerde temel ihtiyaçtır.
Özellikle kadınlar, fark edilmek ve dikkat çekmek için cilt bakımı ve makyaj konusunda hassastır. Ancak son yıllarda erkekler de bu konuda duyarlı olmakta ve kişisel bakım pazarında önemli bir hacme ulaştığı gözlenmektedir.
Kişisel bakım konusu oldukça geniştir. Saç bakımından ortopedik ayakkabı seçimine kadar çokgeniş bir yelpazede ürünleri içine almaktadır. Ama en fazla cilt bakımı, vücut bakımı, ayak bakımı, saç bakımı, diş bakımı, ağız sağlığı ve makyaj ürünlerini kapsamaktdır. Kendi içinde bile bu ürünler farklı amaçlar için kullanılmaktadır. Örneğin, genelde cilt bakımı dendiğinde sağlıklı ve güzel görünen bir cilde sahip olmak algılanır, ama farklı yaşlarda farklı uygulamalar ve algılamalar söz konusudur.
Ancak her durumda kullanılan ürünler içinde bir takım kimyasallar bulunmaktadır. Bu nedenle gerek üretim aşamalarında ve gerekse bitmiş ürün olarak bir takım dermatolojik testlerin yapılması gerekmektedir.
Bu nedenle yetkili laboratuvarlar bir yandan mevcut yasal düzenlemeler ve sınırlamalar bir yandan da yayınlanmış yerli ve yabancı standartlar çerçevesinde bu testleri yapmaktadır.