Tekstil sektörünün temelini kumaş üretimi oluşturmaktadır. Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak bir yandan yeni makineler üretilmekte, bir yandan da yeni teknikler geliştirilmektedir. Bu geliştirilen teknikler sayesinde hem kumaşın dokumasında kullanılan ipliklere, hem de kumaş bitim işlemleri kapsamında kumaşa farklı özellikler kazandırılmaktadır.
Örneğin yırtılmaya, delinmeye ve kopmaya mukavemet, hemen bütün kumaşlarda aranan özelliklerdir. Özellikle dış giyimde kullanılan kumaşların farklı hava koşullarına direnç gösterebilmeleri önemli bir özelliktir. Yırtılmış bir giysininin veya kumaşın tüketici açısından önemi büyük oranda kaybolmuş demektir. Bu nedenle kumaşlara, yırtılma mukavemeti, kopma mukavemeti ve patlama mukavemeti testleri yapılmaktadır. Bu testler sırasında kanat yöntemi, pantolon yöntemi veya balistik sarkaç yöntemi gibi farkı yöntemler kullanılmaktadır.
Ayrıca kumaşlara dikiş kayması, dikiş açılması, dikiş mukavemeti, dikiş esnekliği, buruşmazlık açısı, hav tutma mukavemeti, hav aşınması, geri dönüş esnekliği, boncuklanma, tüylenme dayanımı ve aşınma dayanımı gibi çok farklı amaçlarla testler de yapılmaktadır.
Bunun yanı sıra, kumaşın fiziksel özelliklerini tespit amacı ile kumaş gramajı, kumaş sıklığı, kumaş eni, en boy ölçümü, kumaş kalınlığı, doku türü, renk ölçümü, beyazlık indeksi, yağmurlama testi, sprey testi ve daha birçok test uygulanmaktadır.
Kumaş testlerinin önemli bir kısmı da dokumasında kullanılan iplikler ile ilgilidir. İplik numarası, büküm özellikleri, OE - Ring tayini, iplik mukavemeti gibi test sonuçları büyük bir ölçüde kumaşın mukavemet özelliklerini belirlemektedir.
Bilindiği gibi bitim işlemler veya apre işlemleri, dokuma sonras kumaşa bazı ilave özellikler kazandırılmak amacı ile yapılmaktadır. Kumaşların su geçirgenliği, su buharı geçirgenliği, hava geçirgenliği, su emiciliği, yağ iticilik ve leke tutmazlık testleri bu amaçla yapılmaktadır.
Akredite laboratuvarlarda bütün bu testler kumaş testleri kapsamında gerçekleştirilmektedir. Bu testler sırasında laboratuvarlar yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yaynlanan standartları esas almaktadır.