Tekstil sektöründe en fazla üretilen ürün çeşitlerinden biri de perdelerdir. Perdelik ve döşemelik kumaşlar ciddi bir üretim kapasitesine sahiptir. Perdelik kumaşlar pamuklu, keten, saten, polyester viskon, tül ve tafta kumaşlar olabilmektedir. Kullanım alanlarına ve insanların zevklerine göre bu tekstil alt sektöründe geniş bir yelpazede üretim yapılmaktadır.
Ülkemizin ev tekstili ihracat miktarı, zaman zaman iniş çıkış kaydetse de genelde ev tekstili en fazla dış ticaret fazlası veren sektörlerden biridir. Ev tekstili ürünleri içinde başı havlu ve bornoz grubu çekmekte, bunu yatak çarşafları ve perdelik ve döşemelik kumaş grupları izlemektedir. Perdelik ve döşemelik kumaşların payı yüzde 20’ye yakındır.
Tekstil ürünleri en fazla Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilmektedir. Bu ülkelere her yıl ortalama 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirmektedir. Avrupa Birliği ülkelerinin kalite konusunda ne kadar seçici oldukları düşünülecek olursa tekstil sektörünün ulaştığı büyük güç ortadadır.
Perdelik kumaşların kalitesini sağlayan en önemli faktör ise yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uymak ve bu konuda, üretimin çeşitli aşamalarında yetkili laboratuvarlara perde testlerini yaptırmaktır.
Yetkili laboratuvarlar, TS EN ISO/IEC 17025 standardı esasları çerçevesinde, ulusal veya uluslararası akreditasyon kuruluşlarından akredite olarak bu testleri gerçekleştirmekte ve dünya genelinde kabul görmüş test yöntemlerini uygulamaktadır.
Bu testler arasında en fazla yapılan testler şunlardır: dikey yerleştirilmiş kumaş ve kumaş kombinasyonlarında küçük bir alev uygulaması ile yanmazlık testi, düşey konumdaki deney numunelerinin tutuşma özelliği tayini, düşey konumdaki deney numunelerinin alev yayılma özelliklerinin ölçülmesi, düşey konumda yerleştirilmiş deney parçacıklarında büyük yakma kaynağı kullanıldığında alev yayılmasının tayini, perdelerin yanma özellikleri ve sınıflandırma şeması tayini, perdelik kumaşlar için yanma gereklilikleri, salon perdeleri ve perdeler yanma özelliği tayini.