Tekstil liflerinin yanma özellikleri birbirinden farklıdır. Örneğin pamuk, doğal, selülozik esaslı bir liftir ve kolayca tutuşarak yanar. Alev kaynağı çekilse de yanmaya devam eder. Erimez ve yandıktan sonra gri renkli bir kül bırakır. Keten de selülozik esaslı doğal bir liftir. Yanma özellikleri pamuk gibidir. İpek, hayvansal esaslı doğal bir lif çeşididir. Tutuşması zaman alır. Alev kaynağı çekilince çok az yanar ve genelde kendi kendine söner. Geride siyah bir kül bırakır. Yün de ipek gibi hayvansal esaslı doğal bir liftir. Alevden kıvrılarak uzaklaşır ve tutuşturmak güçtür. Alev kaynağı uzaklaştırılırsa çok az yanar ve kendiliğiinden söner. Polyester sentetik, uzun zincir yapılı polimerdir. Alev karşısında eriyerek yanar. Alev çekilirse kendiliğinden söner. Yanarken tatlı bir koku yayar. Naylon sentetik poliamiddir. Alev karşısında erimeye başlar. Alev kaynağı çekilirse kendiliğinden söner.
Ev tekstilinde yatak üretiminde kullanılan malzemelerin cinsine göre yatakların birincil ve ikincil tutuşturma kaynaklarına tepkileri esas olarak yukarıda açıklandığı şekilde olmaktadır. Ancak üretim sırasında kumaşlara iki şekilde yanmazlık vey güç tutuşabilirlik özelliği kazandırılmaktadır. Birinci yöntem dokumada kullanılan ipliğin elyaf özellikleridir. Bu özellikte ipliklerle dokunmuş kumaşlar tutuşma durumunda daha dayanıklı olmaktadır. İkinci yöntem ise kumaş bitim aşamasında uygulanan alev alma apre işlemleridir. Bu işlemler ile kumaşa güç tutuşabilir özellik verilmektedir.
Beklenti, alev kaynağı güç tutuşur malzemeden uzaklaştırıldığı zaman kumaşın kendiliğinden sönmesidir. Kumaş alev kaynağına maruz kaldığında, tutuşması için gerekli olan sürenin uzun olması gerekmektedir.
Yetikili laboratuvarlar tarafından birincil ve ikincil tutuşturma kaynakları ile yatakların tutuşabilirliği testlerinde şu yöntem uygulanmaktadır:
- BS 6807 Döşek, döşenmiş divanlar ve döşenmişi yatakların, alevlenebilen birincil ve ikincil ateşleme kaynakları ile ateşleme özelliklerinin değerlendirilmesi için test yöntemleri