Güç tutuşur ve alev yayılmasını önleyecek kumaşlar elde etmek için, kumaşın dokunması sırasında güç tutulan lifler kullanmak veya kimyasal bir takım işlemler uygulayarak kumaşı güç tutulur hale getirmek, ya da duruma göre her iki yöntemi birden uygulamak gerekmektedir. Yapıları bakımından güç tutuşan liflerin, poliaramid veya benzer aromatik yapılarda olduğu gibi, termal olarak stabil olan kimyasal bir yapıları bulunmaktadır. Sentetik lifler üretilirken, polimere güç tutuşma özelliği veren kimyasal maddeler katılmaktadır. Bazen de bir takım kimyasal yöntemler kullanılarak liflerin yapıları değiştirilmektedir.
Polimere güç tutuşma özelliği veren katkı maddeleri ilave etmek güç bir prosestir. Bu yüzden yapı olarak güç tutuşan liflerden kumaş elde etmek daha kolaydır. Üstelik bu kumaşlar yıkama ve kullanım ömrü açısından daha dayanıklı kumaşlardır. Bazı terbiye işlemleri oldukça yüksek kullanım mukavemeti sağlar ancak bazı kimyasal maddelerin fazla kullanılması, kumaşın kullanım özelliklerini bozmaktadır.
Güç tutuşma apre işleminin başarılı olabilmesi için, kabul edilebilir güç tutuşma seviyelerini korumak ve uygun tekstil terbiye araçlarını kullanmak gerekmektedir.
Akredite laboratuvarlar tarafından, düşey konumdaki deney numunelerinin alev yayılma özelliklerinin ölçülmesi için yapılan testlerde şu standartlar uygulanmaktadır:
- BS EN ISO 6941 Tekstil kumaşları - Yanma davranışı - Dikey yönlendirilmiş numunelerin alev yayılma özelliklerinin ölçümü
- TS EN ISO 6941 Tekstil kumaşlar - Yanma özellikleri - Düşey konumdaki numunelerin alev yayılma özelliklerinin ölçülmesi
Bu standart, giyimlik, perdelik ve drapeli kumaşlar ile branda ve çadırları kapsayan geniş tente yapımında kullanılan, tek veya çok bileşenli (kaplanmış, çok tabanlı, kapitoneli, sandviç yapılı ve benzeri) tekstil ürünlerinin alev yayılma özelliklerini tayin etmek için uygulanan bir yöntemi kapsamaktadır.