Binalarda çıkan yangınlar genelde yanan sigaralar, mumlar gibi açık ateşler veya diğer yoğun ısı kaynakları yüzünden başlamaktadır. Dikey olarak asılı bir tekstil ürünü olan perdeler, alevlerin kolayca tırmanması açısından son derece uygundur. Kumaşların tutuşabilme özellikleri birbirinden farklıdır. Bazı kumaşlar kolaylıkla yanabilir, bazı kumaşlar ise geç tutuşurlar. Tekstil sektöründe, tutuşmaya karşı dirençli olmayan kumaşlara, tutuşmaya karşı direnç kazandırmak amacı ile bir takım kimyasal maddeler uygulanmaktadır. Bu şekilde işlem gören kumaşlara genellikle alev geciktirici kumaşlar denmektedir. Alev geciktirici apre işlemleri, ateşlemeye karşı direnci arttırmak ve ateşlemenin gerçekleşmesi halinde alevin yüzeyde yayılma oranını düşürmek için yapılmaktadır.
İngiltere’de yayınlanan BS 5867-2 standardı, bir takım testlere ve belli yöntemlere dayanan performans seviyelerini göstermektedir. Bu standart, perde yapımında kullanılan kumaşları üç seviyede le almaktadır: A, B ve C seviyeleri. A seviyesi kumaşlar için belirlenen gereklilikler bir miktar zorlayıcıdır. C seviyesi kumaşlar için belirlenen gereklilikler ise oldukça zordur. Her bir seviye için kumaşların test işlemine başlamadan önce, gerçek ateşleme testinin ciddiyetine bağlı olarak bir temizleme prosedürü uygulanmaktadır. Bunun nedeni, perdenin ateş geciktirici özelliğinin, kullanıldığı sürece korunması içindir.
Bu test yöntemlerinde prensip, perde kumaşının dikey olarak asılmış bir parçasına belli bir süre ile (5 ila 30 saniye arası) küçük bir gaz alevi uygulamak ve kumaşın nasıl davrandığını değerlendirmektir.
Yetkili laboratuvarlar tarafından, perdelik kumaşlar, drapeler ve pencere storları için yanma gereklilikleri belirlemeye yönelik testler yapılmaktadır. Bu testlerde şu standartlara uyulmaktadır:
- BS 5867-2 Perdeler, örtüler ve pencere jaluzileri için kumaşlar - Bölüm 2: Yanma şartları - Özellikler (A tipi, B tipi C tipi 50 yıkama)
- BS EN ISO 6941 Tekstil kumaşları - Yanma davranışı - Dikey yönlendirilmiş numunelerin alev yayılımının ölçümü