Sodyum hipoklorit, klor esaslı ağartıcı bir kimyasal bileşiktir ve halk arasında daha çok çamaşır suyu olarak bilinmektedir. Yeşilimsi bir açık sarı rengi olan, berrak ve kendine özgü bir klor kokusu olan sodyum hipoklorit, sulu bir çözeltidir. Bu çözelti kolay bozunabilir özelliktedir. Uzun süre bekletilirse bozunur ve açığa oksijen bırakırlar. Hipoklorit konsantrasyonu, ışık, sıcaklık ve ürün içinde bulunan metal safsızlıklar ile ilgilidir.
Yüksek konsantrasyonlarda olan hipoklorit çözeltileri, düşük konsantrasyonlarda olanlara göre daha çabuk bozunur. Sıcaklık ve ışık bozunma sürecini hızlandırır. Bozunmayı etkileyen bir faktör de bileşik içinde bulunan nikel, bakır, kobalt ve demir gibi elementlerdir.
Sodyum hipokloritin en yaygın kullanım alanları, tekstil sektöründe ağartma işlemleri, temizlik sektöründe çamaşır suyu üretimi, dezenfektan üretimi, su ve atık su arıtma işlemleri ve suların klorlanması çalışmalarıdır.
Sodyum hipoklorit aynı zamanda havuzlarda şok klorlama yapmak amacıyla dezenfektan olarak da kullanılmaktadır. İçeriğinde çabuk çözünebilen aktif klor bulunmaktadır ve beklenen yararın elde edilmesi için havuz suyu pH değerinin 7,2 ile 7,6 arasında olması gerekmektedir.
Kısaca sodyum hipoklorit evlerde ve işyerlerinde hijyen amaçlı, mikrop öldürücü ve temizlik amaçlı kullanılmaktadır.
Yerli ve yabancı akreditasyon kuruluşlarından TS EN ISO/IEC 17025 standardı esasları doğrultusunda akredite olan laboratuvarlar, bütün dünyada kabul görmüş test yöntemlerine, test kriterlerine ve standartlara uymaktadır. Bu laboratuvarlarda yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan birçok standart esas alınmaktadır.
Deterjanların fiziksel ve kimyasal analizleri kapsamında sodyum hipoklorit tayini analizleri yapılırken akredite laboratuvarlar tarafından esas alınan standart şudur:
- TS 5682 Sodyum hipoklorit çözeltisi - Sanayide ve çamaşır suyu olarak kullanılan
Bu standart, temizlik sektöründe çamaşır ağartmada çamaşır suyu olarak kullanılan sodyum hipoklorit çözeltisini kapsamaktadır.