Toplam maya ve küf sayımları da öncelikle gıda ürünleri için yapılan temel analizler arasındadır. Bununla beraber kozmetik, deterjan ve temizlik ürünlerinde de, insan sağlığı açısından tehlike yaratmaması açısından toplam maya ve küf sayımı yapılmaktadır.
Gıda mikrobiyolojisinde maya ve küf genelde birlikte değerlendirilmektedir. Her ikisi de aynı ailenin üyesidir. Sadece küfler çok hücreli, mayalar tek hücrelidir. Bazı maya türleri bira, şarap ve ekmek yapımında kullanılır. Bazı küf türleri de peynir yapımında kullanılmaktadır. Bu yüzden bir kısım maya ve küfler ekonomik bir öneme sahiptir. Ancak bunların büyük bir kısmı gıda ürünlerinin bozulmasına ve istenmeyen bulaşmalara neden olmaktadır.
Toplam maya ve küf sayımı için laboratuvar ortamında yaklaşık 28 derecede beş gün süren aerobik gelişim sağlanır. Genelde maya ve küf sayımı aynı besiyerinde yapılır. Ancak maya ve küflerin ayrı ayrı sayılması gerekiyorsa, besiyerinde koloni morfolojilerine göre bir ayırım işlemi yapılır.
Kozmetik ürünlerde, deterjanlarda ve temizlik kimyasallarında da maya ve küf sayımları, yerli ve yabancı akreditasyon kuruluşlarından akredite olan laboratuvarlarda yapılmaktadır. Bu laboratuvarlar, genel kabul gören test yöntemleri ve test kriterlerini kullanmaktadır. Bunun yanı sıra test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmalarında, ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlanan birçok standart esas alınmaktadır.
Mikrobiyolojik analizler kapsamında sözü edilen laboratuvarlarda yapılan toplam maya ve küf sayımı analizlerinde şu standart dikkate alınmaktadır:
- TS EN ISO 16212 Kozmetikler - Mikrobiyoloji - Maya ve küf sayımı
Bu standart, aerobik geliştirme sonrası besi ortamı üzerindeki kolonilerin sayımı ile kozmetik ve temizlik ürünlerinde bulunan maya ve küf sayımı için genel yöntemleri kapsamaktadır. Bu yöntemler, ürün kalitesi ve tüketici güvenliğini sağlamak açısından uygun mikrobiyolojik risk analizi yapılmasını da önermektedir.