EnglishArabicBulgarianChinese (Traditional)FrenchGermanRussianTurkishPersianGeorgian
Turc Laboratuvar

Fungusidal Aktivite Testleri

Mantarlar Latince’de fungi, İngilizce’de fungus olarak bilinirler. Bunlar tek veya çok hücreli olabilen organizmalardır. Halk arasında pas mantarı, küf mantarı, rastık mantarı, maya mantarı, şapkalı mantar, kav mantarı veya puf mantarı gibi çeşitli isimlerle anılan bütün mantarlar, fungi alemi içinde ele alınmaktadır.

Havada, toprakta, bitki üstünde yaşam alanı bulan birçok fungus çeşidi bulunmaktadır. Mantarların hücre duvarları, bakterilerin hücre duvarlarına fazla benzemez. Daha çok, insan hücre duvarına benzer bir yapıdadır. Bu yüzden antibiyotikler mantaralara karşı fazla etkili değildir. Ayrıca bazı antifungal ilaçlar insan hücreleri için zehirleyici özellikler taşır. En fazla karşılaşılan ve cerrahi enfeksiyona yol açan mantar türü Candida Albicans’dır.

Mantarlar klorofil içermezler ve bu nedenle yaşamlarını sürdürmek için gereken besini hazır olarak elde ederler. Kendileri besin üretemezler. Mantar hücrelerinin çevresinde belli bir hücre çeperi bulunur, sporlarla çoğalırlar ve genelde hareket etmezler. Bazı mantar türleri insan ve hayvanlarda hastalık yapar. Uygun ortamlarda hızla çoğalabilirler.

Fungisidal etki, dezenfektanların ve antiseptiklerin, mantarları yok etme özelliğidir. Bu özellikteki dezenfektanlar ile istenmeyen mantar ve küf oluşumları yok edilmekte ve çoğalmaları önlenmektedir.

Akredite laboratuvarlarda, dezenfektan analizleri kapsamında gerçekleştirilen başlıca fungusidal aktivite testleri şunlardır:

  • Dezenfektan ve antiseptiklerin temel fungusidal aktivite testi
  • Gıda, ev ve endüstride kullanılan dezenfektan ve antiseptiklerin fungusidal aktivite testi
  • Veteriner hekimlikte kullanılan dezenfektan ve antiseptiklerin fungisidal aktivite testi

Test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları, yerli ve yabancı akreditasyon kuruluşlarından akredite olan laboratuvarlarda, güvenilir, hızlı ve kaliteli bir şekilde yapılmaktadır.

Bu çalışmalar sırasında laboratuvarlar, dünya genelinde kabul görmüş test yöntemleri ve test kriterlerine uygun şekilde faaliyet göstermekte ve ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından yayınlanan birçok standardı esas almaktadır.