İzopropil alkol, renksiz ve yanıcı özellikte bir kimyasal bileşiktir. Etanol ve aseton karışımı çok kuvvetli bir kokusu vardır. Kimya sektöründe etanolden sonra en fazla izopropil alkol kullanılmaktadır. Yüzde 99,6 oranında saftır. Oldukça geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Deterjan üretimi yanında tekstil kimyasallarında, ilaç kimyasallarında, kolonya yapımında, deri sektöründe, tiner üretiminde kullanılmaktadır. Ayrıca boya üretiminde çözücü olarak, araç boyasının polisajından sonra cila olarak ve seramik ürünlerin yüzeyini yağdan ve kirden arındırıcı madde olarak kullanılmaktadır. Keza fotoğraf makinası, televizyon ve gözlük camı gibi çizilebilen malzemelerin temizliğinde de kullanılmaktadır.
İzopropil alkol çok güçlü bir dezenfektandır. Alkol bazlı el dezenfektanlarının üretiminde de kullanılmaktadır. Tamamen mikropları yok etmesi istenire, yüzde 70 oranında kullanılmaktadır. Çünkü yüksek konsantrasyonlarında kullanılırsa çok uçucu olmakta, düşük konsantrasyonlarında ise dezenfektan özelliğini kaybetmektedir.
İzopropil alkol ucuzdur ve solunduğu takdirde hızla sarhoşluğa yol açabilir. Alkollü mendiller, bazı temizlik ürünleri ve el temizlik malzemeleri gibi kişisel hijyen ürünleri içeriğinde de izopropil alkol kullanılmaktadır. Ciltten emilmesi durumunda zehirlenmeye yol açabilir.
Kısaca izopropil alkol birçok temizlik ürününde ana bileşen olarak kullanılmaktadır. Alkol mikroorganizmaları yüzeye sabitleme özelliğine sahiptir ve bu yüzden her zaman temizleme süreçlerinin bir parçası olmuştur. İzopropil alkol, hidrofilik virüsler üzerinde etkili değildir. Yaygın şekilde dezenfektan olarak kullanılan etil alkol ve izopropil alkol, benzer özellikler taşır.
Yetkili laboratuvarlarda, dezenfektanların fiziksel ve kimyasal analizleri kapsamında, izopropil alkol analizleri de yapılmaktadır. Söz konusu laboratuvarlar, yerli ve yabancı akreditasyon kuruluşlarından akredite olmakta ve çeşitli testler, ölçümler, analizler ve değerlendirmeler yapmaktadır.
Bu çalışmalarda, dünyaca kabul gören test yöntemleri ve test kriterlerine uyulmakta ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından çıkarılan standartlar esas alınmaktadır.