EnglishArabicBulgarianChinese (Traditional)FrenchGermanRussianTurkishPersianGeorgian
Turc Laboratuvar

Veteriner Hekimlikte Kullanılan Dezenfektan Ve Antiseptiklerin Fungisidal Aktivite Testi

Dezenfektanların ve antiseptiklerin etkinlik testleri genelde üç aşamada yaılmaktadır. Birinci aşamada, bu maddelerin antimikrobiyal etkilerinin olup olmadıkları araştırılır. Bu aşama bir tarama aşamasıdır. Eğer antimikrobiyal etkiler varsa ikinci aşamada, laboratuvar ortamında bir takım testler yapılır. Bu testlerde gerçek yaşamdaki uygulamalar taklit edilir ve daha gerçekçi sonuçlar elde edilir. Bu aşamada dezenfektan ve antiseptiklerin uygulamalarda etkili konsantrasyonları tespit edilir. Üçüncü aşamada ise dezenfektanların ve antiseptiklerin gerçek performansını ortaya koyan testler yapılır. Duruma göre bu testler canlı veya cansız ortamlarda yapılır.

Akredite laboratuvarlarda, dezenfektan analizleri kapsamında gerçekleştirilen fungusidal aktivite testleri arasında veteriner hekimlikte kullanılan dezenfektan ve antiseptiklerin fungusidal aktivite testleri de bulunmaktadır. Bu testlerde, ulusal ve uluslararası çeşitli kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlar kullanılmaktadır. Bunların başında şu standartkar gelir:

  • TS EN 1275 Kimyasal dezenfektanlar ve antiseptikler - Temel fungusidal aktivite - Deney metot ve özellikler (safha 1)

Bu standart, su içinde homojen ve sabit bir preperasyon oluşturan kimyasal dezenfektan ve antiseptiklerin, fungusidal aktivitelerini tespit etmek için uygulanan bir test yöntemini kapsamaktadır. Bu standart, evsel, zirai, gıda, sanayi, bilim, tıp ve veterinerlik alanlarında kullanılan her çeşit dezenfektan ve antiseptiklere uygulanabilir.

  • TS EN 1657 Kimyasal dezenfektanlar ve antiseptikler - Veteriner hekimlikte kullanılan - Fungisit veya maya aktivitesinin belirlenmesi için kantilatif süspansiyon deneyi - Deney metodu ve özellikler

Bu standart, sert suda homojen ve fiziksel bir karışım oluşturan kimyasal dezenfektan ve antiseptik ürünlerin mantarları yok etme gücünü tespit etmek için uygulanan bir test yöntemini kapsamaktadır. Bu standart, veterinerlik alanında kullanılan ürünlere, yani besicilik, üretim, çiftçilik, taşıma ve hayvanların ölümünü ve sanayide işlenmeye girmesini takibeden besin zinciri dışında, bütün hayvanlar için uygulanır.